Jazz Singers
Sax Players
Trumpet Players
Trombone Players
Piano Players
Guitar Players
Bass Players
Drummers + Percussionists
Jazz Singers
Sax Players
Trumpet Players
Trombone Players
Piano Players
Guitar Players
Bass Players
Drummers + Percussionists
Index

--b. The Hague, Netherlands, 18 december 1936 - Baarn, 22 mei 2019

Cees Schrama (foto Gerard Dorenbos)

Cees Schrama werd op 18 december 1936 in Den Haag geboren. Na zijn HBS tijd volgde hij een muziekstudie bij Henri van der Zee in Leiden. Midden jaren vijftig begon zijn actieve carrière als pianist. Met het jazzorkest van Ted Easton maakte hij tournees door Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Marokko en Turkije. Van 1965 tot 1979 was hij studio- en sessiemusicus bij vrijwel alle Nederlandse artiesten die in die periode platen opnamen, onder meer Golden Earring(s), The Shoes, Boudewijn de Groot, Mouth and McNeal, Rob de Nijs, Shocking Blue, Sandra en Andres, de Tee Set, Polle Eduard en vele anderen. Nog steeds gaat er geen dag voorbij of Cees Schrama is (als anonieme studiomusicus) op de radio te horen.

In 1966 begon hij naast zijn muzikale activiteit een studie Engels aan de School voor Engelse Taal- en Letterkunde in Den Haag die hij in 1969 afrondde.

Van 1968 tot 1972 werkte hij vervolgens als muziekuitgever en platenproducer bij Red Bullet, waar hij onder anderen Drs. P, Gijs Hendriks, Flairck, Het Klein Orkest, het Flashback Quartet, Piet Noordijk, Monty Alexander, Toots Thielemans en vele andere nationale en internationale artiesten onder zijn hoede had.

Cees bleef actief als pianist en organist en was bijvoorbeeld in de jaren zestig tot negentig leider van zijn eigen groep Casey and the Pressure Group, waarmee hij verschillende hits maakte, en hij was daarnaast van1968 tot 1983 o.a. vast lid van het Carl Schulze Latin Jazztet en speelde op vrijwel alle podia en grote festivals in Europa en daarbuiten.

Van 1972 tot 1984 was hij artist and repertoire manager bij Polydor Nederland, daarna werd hij International Productmanager van Verve Jazz Polygram (in Baarn), en hij is nog steeds Jazz Consultant voor Verve International Music Group. Hij is de laatste 31 jaar de presentator en co-producer van het langst bestaande live jazzprogramma in de wereld, TROS Sesjun, dat via de Wereldomroep in o.a. Amerika, Australië en op de Antillen wordt uitgezonden. Cees is sinds begin jaren zeventig nauw betrokken bij het North Sea Jazz Festival, aanvankelijk als lid van het stichtingsbestuur en nog steeds als lid van de programmacommissie en presentator van de concerten in de grote zaal.

Vanaf 1982 is hij bestuurslid van BUMA/STEMRA en hij werd in 1991 vice-voorzitter van STEMRA en lid van de Raad van Toezicht. In 1988 werd hij (de eerste) voorzitter van de Stichting PALM (Professionele Auteurs Lichte Muziek), waarvan hij nog steeds bestuurslid is en inmiddels sinds 1998 erelid.

Sinds 1999 is hij voorzitter van de Stichting Jazz op Zes, die zich beijvert voor de oprichting van een op jazz gericht radiostation in Nederland, hetgeen intussen mede dankzij zijn actief lobby werk bij de Haagse politiek heeft geresulteerd in het toewijzen van een frequentie aan dit genre (Arrow 90.7 FM).

Het aantal concerten en jazzfestivals waar hij als presentator optreedt is niet meer te tellen, hij is nog regelmatig actief als schrijver van artikelen over jazz en van liner notes voor CD's en als producer van CD's. Vanaf de oprichting in 1976 is hij de inspirator, muzikaal leider en pianist van het hobby orkest de Gooische Compagnie dat geheel bestaat uit omroepmedewerkers (met een achtergrond als musicus).

Burt Bacharach with Cees Schrama at the NSJ Festival in Rotterdam

NSJ: Paul Acket Award winnaar Cees Schrama met dampende Tenor Madness - [klik hier]It don't mean a Thing -

"Verplicht leesvoer voor iedereen" schrijft Hans Dulfer in zijn voorwoord!
Spannende avonturen, foute managers, rondreizen in krakkemikkige busjes door Europa en Klein Azië, muzikantenhumor, en nog veel meer komt aan bod in "It don't mean a Thing", of hoe overleef je als jazzmusicus. Smaakvol verteld door jazzlegende Cees Schrama en opgeschreven door
Lodewijk Bouwens.

-
R.I.P. Cees, ik heb zeer goede herinneringen aan je! ~ René Laanen


Index Musikhaus Thomann Linkpartner


© 1998-2020 Jazzmasters.nl - Rene Laanen - The Netherlands
Reproduktie of distributie van Jazzmasters media is verboden.